×

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i umożliwiają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i użyteczne.

Można dostosować wszystkie ustawienia ciasteczek klikając zakładki po lewej stronie.

Nazwa Cookie Akceptuj
RODO - Ogólne rozporządzenie o ochronie danych Te moduły pomagają witrynie osiągnąć zgodność z RODO dzięki dodaniu funkcji zgodnych z prawem.

Sposoby przygotowywania kawy - espresso, espresso doppio, espresso macchiato

Wysłane przez: Sara Dolinna W: Sposoby przygotowywania kawy Na: Komentarz: 0 Trafienie: 257

Jaką kawę wybrać? Dziś przyjrzymy się espresso i jego wariacjom :)

Kawa dla wielu z nas jest nieodłącznym elementem dnia, jednakże ze względu zarówno na mnogość gatunków kawy jak ilość sposobów jej przygotowania, możemy początkowo mieć problem, którą wybrać. W zależności od naszych preferencji powinniśmy dobrać zarówno rodzaj kawy jak i sposób jej przygotowania, dlatego przygotowaliśmy serię artykułów, w których krok po kroku omówimy najpierw rodzaje kaw, które możemy przygotować, następnie gatunki kaw, a na końcu zagłębimy się w różne metody przygotowywania kawy i przeanalizujemy różnicę między kawą z ekspresu a przykładowo z FrenchPressu. Mam nadzieję, że pomoże Ci to wybrać kawę najbardziej odpowiadającą Twoim preferencjom, która w pełni Cię zadowoli i pozwoli każdego dnia cieszyć się jej smakiem na nowo.  

  

Na pierwszy ogień pójdzie kawa będąca bazą do każdej kolejnej, czyli... espresso! Aby zrobić idealne espresso, niezbędny jest nam ekspres, trochę cierpliwości i oczywiście...kawa! Jest to kawa na dosłownie jeden, dwa łyki, której moc bywa nieoceniona ???? Przygotowanie idealnego espresso to nie lada wyzwanie, aczkolwiek przy odpowiednich ustawieniach młynka i ekspresu szybko możemy dojść do wprawy, co jest szczególnie ważne z racji na to, że espresso jest bazą każdej kawy. Espresso powinno składać się z około 8g kawy zaparzonej w temperaturze około 90˚C i finalnie powinniśmy otrzymać 25ml kawy. Myślę, że warto poświęcić trochę czasu, aby dojść do wprawy i móc codziennie delektować się przepysznym napojem w iście włoskim stylu. Oczywiście wykonanie espresso jest nieporównywalnie prostsze, gdy używamy ekspresu automatycznego, jednak i tam czasem warto spojrzeć w ustawienia :)  

  

Espresso doppio jest kawą niemalże bliźniaczą do espresso, jednak używamy do niej 16g kawy i masa otrzymanej przez nas kawy jest około dwukrotnością użytej kawy. Dzięki temu otrzymujemy dużo mocniejszy napój, który również z powodzeniem może stanowić bazę naszych kaw - idealna alternatywa dla osób które potrzebują mocniejszego kopa :) 

  

Jedną z ciekawych wariacji na temat espresso, jest espresso macchiato, łączące fanów mocnej i mlecznej kawy. Aby je przygotować, do gotowego espresso dodajemy kapkę spienionego mleka i voila – gotowe! 

 

W następnym poście coś szczególnie dla wielbicieli delikatnej, mlecznej pianki – zobaczycie sami! 

Komentarze

Zostaw swój komentarz