×

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i umożliwiają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i użyteczne.

Można dostosować wszystkie ustawienia ciasteczek klikając zakładki po lewej stronie.

Nazwa Cookie Akceptuj
RODO - Ogólne rozporządzenie o ochronie danych Te moduły pomagają witrynie osiągnąć zgodność z RODO dzięki dodaniu funkcji zgodnych z prawem.

Sposoby przygotowywania kawy - cappuccino, latte macchiato

Wysłane przez: Sara Dolinna W: Sposoby przygotowywania kawy Na: Komentarz: 0 Trafienie: 304

Jaką kawę wybrać? Dziś coś dla wielbicieli mlecznej pianki :)

Czas na kolejny post, który przybliży nas do znalezienia idealnej dla nas kawy ???? tym razem nadszedł czas na coś dla tych, dla których kawa bez mleka nie istnieje. Trzeba przyznać, że i ja zaliczam się do tej grupy, więc z jeszcze większą chęcią pomogę wam zgłębić sekret mlecznej pianki ???? 

 

Najpopularniejszą kawą z mleczną pianką z jest bez wątpienia Cappuccino, nazywane także przez włochów cafe, pita zazwyczaj w porze śniadaniowe. Bazą do idealnego Cappuccino jest pojedyńcze espresso, które uzupełniamy w filiżance około 100ml spienionego mleka, tak więc jest ono wykończone kremową pianką. Należy poświęcić parę słów kwestii spieniania mleka – w przypadku, gdy nasz ekspres posiada dyszę, wlewamy mleko do dzbanuszka (np. metalowego), wsuwamy pod dyszę i delikatnie spieniamy utrzymując dyszę cały czas tuż pod powierzchnią mleka. Najlepiej użyć do tego celu mleka 3,2%, gdyż nasza pianka będzie bardziej kremowa niż w przypadku użycia mleka o niższej zawartości tłuszczu. W sytuacji, gdy nie posiadamy ekspresu, który posiada możliwość spieniania mleka, a nie wyobrażamy sobie kawy bez pianki, możemy zakupić osobny spieniacz - ręczny lub elektryczny.  

Latte macchiato jest niemalże siostrą bliźniaczką Cappuccino, jedynie nieco większą, gdyż gotowa kawa ma około 300 ml objętości ???? Zawiera ona więcej mleka, a mniej pianki, tak więc jest to kawa w szczególności dla osób lubiących delikatną, niezbyt mocną kawę.  

 

W kolejnym poście poruszymy ostatnie dwie podstawowe kawy, a jakie? Tego dowiecie się już niebawem :)

Komentarze

Zostaw swój komentarz