Sposoby przygotowywania kawy - americano, flat white
Jaką kawę wybrać? Dziś czas na klasykę :)
Nadeszła pora na coś dla fanów klasyki – czas przyjrzeć się prawdopodobnie najpopularniejszym kawom, jakie goszczą w Waszych domach.
Americano jest to nic innego jak czarna kawa. W zależności od metody przygotowywania przez nas kawy, jej wykonanie a także objętość może się różnić, najczęściej jednak przygotowujemy ją poprzez zalanie kubka z kawą do pełna gorącą wodą, lub też w przypadku korzystania z ekspresu ciśnieniowego, przeciągnięciem wody przez kawę w kolbie. Jeżeli chodzi o jej objętość to w zasadzie jedynym ograniczeniem jest wielkość naszego kubka – jednak pamiętajmy, że im więcej wody, tym słabszy będzie nasz napar :)
Flat white, czyli kawa z mlekiem. Z reguły bazą do flat white jest podwójne espresso, które uzupełniamy podgrzanym, lecz niespienionym mlekiem. Przygotowując ją warto pamiętać, że mleka nie możemy zagotować, a jedynie podgrzać do temperatury około 65°C - gwarantuje Wam, że będzie wystarczająco ciepłe :)
To były już ostatnie kawy jakie przeanalizowaliśmy w naszym zestawieniu, w związku z tym w następnym poście pojawi się podsumowanie kaw, dzięki czemu będziecie mogli utrwalić wszystkie informacje o podstawowych kawach i jeszcze raz zastanowić się, która jest najbliższa Waszemu sercu :)
Komentarze
Zostaw swój komentarz