Indeks: Słodkiego Miłego Życia

Marka: Dolla

Kawa ziarnista Słodkiego Miłego Życia - Brasil Yellow Bourbon - Arabica 100%

Wyjątkowa kawa Arabica  z regionu Cerrado w Brazylii. Głównie z niewielkich rodzinnych plantacji. Smak i aromat przyjemnie łagodny. Delikatna o praktycznie zerowej kwasowości i goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne. Słodycz melodyjna średnia do wysokiej. Brasil Yellow Bourbon w smaku to wyczuwalne nuty mlecznej czekolady, orzechów, migdałów miodu i...

Cena 28,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: W stronę słońca

Marka: Dolla

Kawa ziarnista W stronę słońca - Brasil Santos - Arabica 100%

Kawa Arabica  z regionu Santos w Brazylii. Głównie z niewielkich rodzinnych plantacji. Świetnie zrównoważone smak i aromat, delikatna o niewielkiej kwasowości i goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne. Słodycz średnia do wysokiej. Kawa Brasil Santos to w smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzechów, miodu, kakaowca. Kontynent Ameryka Południowa...

Cena 25,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: kawa1

Marka: Dolla

Kawa ziarnista Ale Meksyk - Meksyk SHB - Arabica 100%

Kawa 100% Arabica z terenów górskich i wulkanicznych w Meksyku. Jest uprawiana na dużych wysokościach, z dala od jakichkolwiek zanieczyszczeń, bez sztucznych nawozów. Wszystkie zabiegi pielęgnacyjne są całkowicie naturalne. Body wyraźne, przyjemne, trwałe. Słodycz dość wysoka. W tej kawie możemy znaleźć przyjemną równowagę pomiędzy wyraźną słodyczą a...

Cena 29,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: Do zakochania jeden krok

Marka: Dolla

Kawa ziarnista Do Zakochania Jeden Krok - Arabica 100% blend

100% Arabica w postaci blendu ziaren z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Dobrze zbalansowany smak i aromat, delikatna z gęstą pianką, o niskiej kwasowości i goryczy. Body czyli posmak w ustach, wyraźnie wyczuwalne. Słodycz jedwabista średnia do intensywnej. W smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzecha, karmelu i owoców tropikalnych. Aromatyczna, idealna do...

Cena 28,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery

Zaparzanie herbaty czarnej– co to jest i jak to zrobić dobrze?

Zaparzanie herbaty czarnej– co to jest i jak to zrobić dobrze?

 

Czy wiesz, że parzenie herbaty mogło zostać odkryte zupełnym przypadkiem? Pewien mityczny cesarz Chin, Shennong, postanowił wypróbować na własnej skórze sto nieznanych roślin. Nic dziwnego, że konkretnie się przy tym struł. Na swoje (i nasze!) szczęście, udało mu się zdobyć cudowne liście, które uzdrowiły jego boleści. Co więc o zaparzaniu herbaty mówi niemal pięćdziesiąt wieków tradycji? Ten artykuł rozjaśni Ci sprawę przygotowania herbaty czarnej.

 

Herbata czarna China Yunnan Gold Dynasty od Dolla

Herbata czarna  ̶  jak parzyć, by była najlepsza?

 

Nieważne, czy parzysz herbatę liściastą, czy granulowaną: trzeba to zrobić z głową. Czarna herbata jest dość łatwa w obsłudze. Wystarczy, że zapamiętasz kilka trików a może się okazać, że odkryjesz całkiem nowe smaki czegoś, co znasz od zawsze.

 

W jakiej temperaturze parzyć czarną herbatę?

 

Czy zdarza się, że w pośpiechu zalewasz herbatę wrzątkiem, by przed wyjściem wziąć chociaż łyk? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, że to nie jest najlepszy pomysł.

Ale dlaczego? Przecież szybciej się zaparzy...

Żadna herbata nie lubi być potraktowana bulgoczącą, dopiero co zagotowaną wodą. Naprawdę, to nic przyjemnego.

Mimo to, czarne herbaty preferują wodę jedynie troszkę chłodniejszą, tj. około 95 stopni Celsjusza. Jeśli bardzo się spieszysz, możesz użyć wody o temperaturze około 98 stopni. Tak naprawdę wystarczy, że wrzątek się uspokoi (przestanie wrzeć, bąbelkować)  i nie będzie się aktywnie gotować.

 

Ile stopni ma woda po czasie od zagotowania w czajniku:

98ºC -po pół minuty,

95ºC -po 1 minucie,

93ºC - po 1,5 minuty,

90ºC - po 2,5 minutach,

85ºC - po 4 minutach,

 

czas od zagotowania 1litra wody w warunkach domowych (20ºC w pomieszczeniu).

 

 

Czarna herbata – niższa temperatura parzenia

 

Niektóre czarne herbaty są nieco delikatniejsze i wymagają obniżenia temperatury parzenia nawet do 85 stopni. Takim przykładem jest np. chiński, czekoladowo-miodowy Jin Jun Mei lub indyjski Darjeeling zbierany wiosną. Tego typu mieszanki często zawierają młode pączki, którym nie chcemy po prostu zrobić krzywdy.

Pewną kontrowersję może wzbudzić tu wzmianka o odmianie Pu-erh, którą na zachodzie uznajemy za herbatę czerwoną. Dlatego tylko wspomnimy, że choć zdania co do koloru są podzielone, to parzenie tego rodzaju liści można przeprowadzić w 85-90 stopniach. (Więcej na temat Pu-erh napiszemy we wpisie o herbat czerwonych. Niech będzie po europejsku;)

Wytrawny herbaciarz jednak wie, że woda nie może być zbyt chłodna. Herbata nie do końca się zaparzy, a sam napar będzie widocznie słabszy i nie tak aromatyczny, jak mógłby być.

 

Jak długo parzyć czarną herbatę?

 

Cóż, to zależy od preferencji smakowych i, nazwijmy to, samego celu przygotowania herbaty.

Zakładamy, że używamy standardowej gramatury, tj. około 1gram suszu na 100ml. Czyli na zwykły kubek (ok. 250ml) przypadnie około 1 łyżeczki herbaty.

Niektórzy twierdzą, że parzenie przez 1-1.5 minuty wystarczy, inni proponują ok. 2-3, a jeszcze inni nawet 5-7 minut.

Jeśli chcesz się obudzić i biec do pracy, najlepiej odczekać 2-3 minuty. Działanie pobudzające zawdzięczamy bowiem kofeinie, która uwalnia się już od pierwszych chwil i daje energię do działania.

Uzyskasz efekt pobudzenia, podobny do tego, jaki występuje przy piciu kawy. Ale nie identyczny. Herbata pobudza wolniej i łagodniej, raczej uprzejmie zachęcając do wstania z krzesła, niż rażąc prądem.

 

A jak działa dłuższe parzenie herbaty?

 

Na potrzeby wieczornego oglądania serialu, jeśli przedłużysz parzenie do 5 minut, napar Cię zrelaksuje i odpręży.

Z każdą chwilą zwiększa się ilość wydzielanych tanin, czyli garbników odpowiedzialnych za gorzki smak. Związki te wykazują właściwości przeciwzapalneprzeciwutleniające (naturalne antyoksydanty!), a czasem nawet antynowotworowe.

Pijąc taki napar nie tylko odpoczywasz, ale zmniejszasz ryzyko infekcji i dosłownie dbasz o zdrowie!

Działalność tanin, chociaż dobroczynna, ma też kilka słabszych punktów. Zbyt duża ich ilość może powodować zgagę, niestrawność a nawet problemy z wchłanianiem żelaza.

Jeśli wybrałeś już odpowiedni dla siebie czas parzenia, nie zapomnij przelać naparu do nowego naczynia! Chyba, że jesteś fanem mocnej goryczy.

 

Herbata Kenia Kangaita FOP od Dolla

A na koniec – przygotowanie parzenia kluczem do sukcesu

 

Skoro mówimy już o temperaturach i czasach parzenia, to warto cofnąć się do początku. Zanim w ogóle wsypiesz cokolwiek do kubka, spróbuj go lekko podgrzać.

 

Po co? Mało mam już do zapamiętania?

 

Woda, którą doprowadzisz do 95 stopni, po zetknięciu z zimnym kubkiem – znowu się ostudzi. Niewiele, ale skoro już jesteśmy dokładni, to warto wypróbować taki wariant.

Masz już ciepły kubek i odpowiednią wodę? Spróbuj jeszcze jednej rzeczy: preinfuzji. Zalej liście herbaty, ale tylko trochę. Około 1/3 zawartości. Odczekaj chwilkę i dolej do pełna. Dzięki temu suche listki powoli otworzą przed Tobą więcej smakowych sekretów.

 

Na koniec przypomnijmy najważniejsze kwestie:

·        Herbatę czarną parzymy w temperaturze od 95 do 98 stopni Celsjusza.

·        Istnieją czarne herbaty, które warto pić jako chłodniejsze.

·        Naczynie do parzenia powinno być ciepłe.

·        Od tego, jak długo parzysz herbatę, zależy jej intensywność i smak.

·        Kofeina w herbacie pobudza do działania.

·        Garbniki dbają o Twoje dobre samopoczucie.

 

Umówmy się, powyższy tekst to podstawy wiedzy, jak zaparzać czarną herbatę. Mimo że robisz to nie od dziś, spróbuj znaleźć chwilę na eksperymenty. Próbuj, smakuj, delektuj się i znajdź własny sposób na ulubiony smak. A może masz już swoją sekretną recepturę? No i nie zapomnijmy podziękować Shennongowi za jego lekkie podtrucie :)

 

***

 

Na etykietach naszych herbat umieściliśmy uproszczoną instrukcję zaparzania, która jest punktem wyjścia dla bardziej doświadczonych i chętnych do eksperymentowania smakoszy. Do czego Ciebie gorąco zachęcamy. Eksperymentuj, zmieniaj temperaturę wody, ilość herbaty, wydłużaj i skracaj czas zaparzania. Delektuj się efektem i zarażaj tym zarówno domowników jak i znajomych. Warto próbować by efekt był najsmaczniejszy.

Nasze najlepsze herbaty czarne i czarne z dodatkami znajdziesz tu:

HERBATY CZARNE

 

Podobne posty

Śledź nas na Facebooku

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć