×

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i umożliwiają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i użyteczne.

Można dostosować wszystkie ustawienia ciasteczek klikając zakładki po lewej stronie.

Nazwa Cookie Akceptuj
RODO - Ogólne rozporządzenie o ochronie danych Te moduły pomagają witrynie osiągnąć zgodność z RODO dzięki dodaniu funkcji zgodnych z prawem.

Sposoby przygotowywania kawy - cappuccino, latte macchiato

Najpopularniejszą kawą z mleczną pianką z jest bez wątpienia Cappuccino, nazywane także przez włochów cafe, pita zazwyczaj w porze śniadaniowe. Bazą do idealnego Cappuccino jest pojedyńcze espresso, które uzupełniamy w filiżance około 100ml spienionego mleka, tak więc jest ono wykończone kremową pianką. Należy poświęcić parę słów kwestii spieniania mleka – w przypadku, gdy nasz ekspres posiada dyszę, wlewamy mleko do dzbanuszka (np. metalowego), wsuwamy pod dyszę i delikatnie spieniamy utrzymując dyszę cały czas tuż pod powierzchnią mleka. Najlepiej użyć do tego celu mleka 3,2%, gdyż nasza pianka będzie bardziej kremowa niż w przypadku użycia mleka o niższej zawartości tłuszczu. W sytuacji, gdy nie posiadamy ekspresu, który posiada możliwość spieniania mleka, a nie wyobrażamy sobie kawy bez pianki, możemy zakupić osobny spieniacz - ręczny lub elektryczny.  

 

Latte macchiato jest niemalże siostrą bliźniaczką Cappuccino, jedynie nieco większą, gdyż gotowa kawa ma około 300 ml objętości ???? Zawiera ona więcej mleka, a mniej pianki, tak więc jest to kawa w szczególności dla osób lubiących delikatną, niezbyt mocną kawę.  

 

W kolejnym poście poruszymy ostatnie dwie podstawowe kawy, a jakie? Tego dowiecie się już niebawem :)

Powiązane Posty