Indeks: Słodkiego Miłego Życia

Marka: Dolla

Kawa ziarnista Słodkiego Miłego Życia - Brasil Yellow Bourbon - Arabica 100%

Wyjątkowa kawa Arabica  z regionu Cerrado w Brazylii. Głównie z niewielkich rodzinnych plantacji. Smak i aromat przyjemnie łagodny. Delikatna o praktycznie zerowej kwasowości i goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne. Słodycz melodyjna średnia do wysokiej. Brasil Yellow Bourbon w smaku to wyczuwalne nuty mlecznej czekolady, orzechów, migdałów miodu i...

Cena 27,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: W stronę słońca

Marka: Dolla

Kawa ziarnista W stronę słońca - Brasil Santos - Arabica 100%

Kawa Arabica  z regionu Santos w Brazylii. Głównie z niewielkich rodzinnych plantacji. Świetnie zrównoważone smak i aromat, delikatna o niewielkiej kwasowości i goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne. Słodycz średnia do wysokiej. Kawa Brasil Santos to w smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzechów, miodu, kakaowca. Kontynent Ameryka Południowa...

Cena 23,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: kawa1

Marka: Dolla

Kawa ziarnista Ale Meksyk - Meksyk SHB - Arabica 100%

Kawa 100% Arabica z terenów górskich i wulkanicznych w Meksyku. Jest uprawiana na dużych wysokościach, z dala od jakichkolwiek zanieczyszczeń, bez sztucznych nawozów. Wszystkie zabiegi pielęgnacyjne są całkowicie naturalne. Body wyraźne, przyjemne, trwałe. Słodycz dość wysoka. W tej kawie możemy znaleźć przyjemną równowagę pomiędzy wyraźną słodyczą a...

Cena 28,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: Do zakochania jeden krok

Marka: Dolla

Kawa ziarnista Do Zakochania Jeden Krok - Arabica 100% blend

100% Arabica w postaci blendu ziaren z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Dobrze zbalansowany smak i aromat, delikatna z gęstą pianką, o niskiej kwasowości i goryczy. Body czyli posmak w ustach, wyraźnie wyczuwalne. Słodycz jedwabista średnia do intensywnej. W smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzecha, karmelu i owoców tropikalnych. Aromatyczna, idealna do...

Cena 26,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Herbata zielona liściasta

Herbaty zielone - właściwości i zalety

Zielona herbata posiada wiele cennych właściwości, korzystnie wpływających na nasz organizm. Często pije się ją wspomagając proces odchudzania. Jednak zielona herbata kryje w sobie o wiele więcej. Dowiedz się o tym, jak powstaje i jakie są inne zalety dla zdrowia.

 

Jak powstają zielone herbaty?

Zielona herbata to nic innego, jak suszone liście krzewu herbacianego, które nie zostały poddane procesowi fermentacji. Aby przygotować gorący napar z ich użyciem, należy podgrzać liście w gorącej wodzie, dzięki czemu katechiny będące jednym z głównych składników herbaty przestaną być aktywne. W efekcie przygotowany napar będzie miał jasną zieloną barwę. Wśród dostępnych zielonych herbat możemy znaleźć te w formie: suszonych liści, granulek oraz saszetek. Jednak odradzamy te ostatnie, przede wszystkim z powodu tego, że są produktem bardzo chemicznym. Dobra jakościowo zielona herbata to przede wszystkim całe liście. Piramidki, które najczęściej goszczą w domach zawierają konserwanty oraz pokruszone liście, co wpływa również na gorszą jakość naparu.

 

Liście krzewu herbacianego, z których robi się zieloną herbatę zawierają dwa główne składniki. Są nimi:

·      alkaloidy (w postaci kofeiny) – działają pobudzająco na organizm

·      polifenole (w postaci katechin) – mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Jako ciekawostkę dodamy, że zielona herbata zawiera ponad 1,5 razy więcej katechin niż czarna. Jednak ich ilość jest zależna od odmiany oraz miejsca pochodzenia, sposobu uprawy czy metody obróbki konkretnych liści herbaty. To właśnie one nadają naparowi z zielonej herbaty charakterystycznego koloru oraz cierpkiego i lekko goryczkowego smaku. Dzięki nim również zielona herbata działa prozdrowotnie.

 

Kto powinien pić zieloną herbatę?

Zieloną herbatę powinny pić przede wszystkim osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Szczególnie że jej napar znacznie przyspiesza przemianę materii i hamuje nadmierny apetyt. Dzieje się to, za sprawą zawartości takich składników jak: witaminy A, C, E, B, aminokwasy, teina, cynk, fluor, potas,  kofeina ,katechiny i polifenole. Takim osobom polecamy Roszpunkę, zieloną herbatę, wzbogaconą o kwiat jaśminu, wyróżniającą się delikatnym i świeżym smakiem oraz prawdziwą skarbnicą antyoksydantów.

 

Zielona herbata ma działanie moczopędne i pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych toksyn, dlatego powinny ją też pić osoby, które mają problem z nerkami oraz zaburzoną gospodarką trawienną. Posiada też wiele innych właściwości korzystnie wpływających na organizm, dlatego nie bez powodu nazywana jest herbatą, która leczy.

 

Zawarte w zielonej herbacie składniki działają uspokajająco, dlatego powinny ją pić osoby podatne na działanie stresu. Wśród naszych zielonych herbat takie działanie posiada herbata Sezamie otwórz się, która nie tylko odpręża, ale i zabiera w podróż po niezwykłych i aromatycznych smakach i zapachach. Napar z zielonej herbaty działa też korzystnie w przypadku cukrzycy czy insulinooporności, ponieważ reguluje cukier, szczególnie, jeśli jest z dodatkiem owoców morwy.

Herbata zielona China Yunnan Kot w butach.

Zwinięte liście fantastycznej Green Younnan - zielonej chińskiej herbaty zwanej Kot w butach.

Zielona herbata również tak, jak kawa, zawiera kofeinę. Więc jest idealnym zamiennikiem dla osób, które z różnych przyczyn muszą lub zdecydowały się zrezygnować z picia kawy. Korzystne działania zielonej herbaty na pracę jelit sprawia, że osoby zmagające się z różnymi problemami trawiennymi powinny wprowadzić do swojej diety zieloną herbatę.

 

Wspomniane właściwości uspokajające zielonej herbaty sprawiają, że jest ona rekomendowana do picia dla osób zmagających się z zaburzeniami nastroju, snu, a nawet w łagodnych fazach depresji.

Zielona herbata z dodatkiem granatu eukaliptusa ananasa winogrona

Liście zielonej herbaty Hakuna Matata z dodatkami m.in. grantau, papaji, ananasa i winogrona.

Miłośnikom zielonej herbaty z dodatkiem owoców polecić możemy Hakunę Matatę. Nazwa jest o tyle adekwatna, że po jej wypiciu faktycznie, chce się krzyknąć kultowe: Hakuna Matata! - Jak pysznie to brzmi. Bo taka jest właśnie wspomniana herbata, wzbogacona o owoc granatu, papai, ananasa, grejfruta, winogrona oraz liście eukaliptusa i nagietka. To herbata bogata w składzie, pozwalająca na niezapomniane doznania smakowe.

Jak parzyć zieloną herbatę?

O wielu korzyściach z picia zielonej herbaty wspomnieliśmy wcześniej. Warto jednak dodać, że działań prozdrowotnych, które wynikają ze spożywania regularnie naparu zielonej herbaty jest znacznie więcej. Pamiętać, jednak należy, że zielona herbata zielonej herbacie nierówna. Wiele zależy przede wszystkim od warunków uprawy i zbioru. Dlatego poszczególne gatunki zielonej herbaty różnią się między sobą smakiem, kolorem czy właściwościami. Najcenniejszy jest napar z herbaty liściastej, gorszy jakościowo, zaś będzie ten, który otrzymuje się z tzw. “piramidek” lub innych  torebek do zaparzania.

 

Liczy się także sposób parzenia zielonej herbaty. Parzyć zieloną herbatę należy w dzbanku lub dużym zaparzaczu, aby listki mogły swobodnie się w nim rozwinąć -(w małych zaparzaczach i w torebce nie mają takiej szansy. Ważne jest też odpowiednia temperatura wody - optymalna waha się w przedziale 60-95 stopni Celsjusza. Nie powinno się jej też parzyć zbyt długo -  najlepiej od 1 do 5 minut. Warto pamiętać, że zalanie zielonej herbaty wrzątkiem może doprowadzić do utraty części jej aromatu. Wzmocni też wyczuwalność goryczki w przygotowanym naparze.

Porada: Jeżeli mamy czajnik z regulacją lub wskazaniem temperatury wody, to zacznij zaparzanie od 85ºC. Przy kolejnym zaparzaniu użyj wody o temperaturze 80ºC. Sprawdź różnice. Zobacz, który napar jest smaczniejszy. Testuj i wybierz według własnych preferencji. Śmiało eksperymentuj z temperaturą i czasem zaparzania. Poniżej znajdziesz temperatury wody i czas od zagotowania, po którym woda miała wybraną temperaturę.

Jeżeli masz standardowy czajnik, to po zagotowaniu wody, dopiero po 6 minutach od zagotowania woda ma temperaturę 80ºC.

 Temperatury pośrednie: 

 95ºC -1 minuta,

90ºC - 2,5 minuty,

85ºC 4 minuty,

75ºC - 9 minut,

60ºC - 20 minut

od zagotowania 1l wody w warunkach domowych (20ºC w pomieszczeniu).

 

Przeciwwskazania do picia zielonej herbaty

 Zielona herbata, pomimo wielu właściwości prozdrowotnych, pita w nadmiarze może działać niekorzystnie na organizm. Szczególnie, że wypłukuje wapno z organizmu i powoduje osłabienie wchłaniania żelaza z pokarmu. Osoby ze skłonnością do osteoporozy, czy anemii powinny ją ograniczyć lub skonsultować z lekarzem, jaka ilość zielonej herbaty nie będzie dla nich szkodliwa. Zielona herbata wchodzi też w reakcje z lekami, na przykład tymi na nadciśnienie, dlatego osoby borykające się z tym schorzeniem nie nadużywać tego napoju.  Napar z zielonej herbaty może też negatywnie wpływać na wchłanianie kwasu foliowego. A nadmiar teiny przyczynia się do nerwowości, zaburzeń rytmu serca czy skoków ciśnienia. Nie zaleca się też jej spożywania na czczo lub w przypadku problemów z refluksem i przewodem pokarmowym, ponieważ może nasilać ich objawy.

Generalnie zielona herbata to napar dla smakoszy i tych, którzy doceniają szlachetność, subtelność i równowagę w życiu.

 

 

Podobne posty

Śledź nas na Facebooku

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć