×

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i umożliwiają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i użyteczne.

Można dostosować wszystkie ustawienia ciasteczek klikając zakładki po lewej stronie.

Nazwa Cookie Akceptuj
RODO - Ogólne rozporządzenie o ochronie danych Te moduły pomagają witrynie osiągnąć zgodność z RODO dzięki dodaniu funkcji zgodnych z prawem.
kawa espresso w filiżance

Espresso – mały, krzykliwy Włoch!

Nic tak nie pobudza, jak dobre espresso. Ile mililitrów powinno posiadać to idealne? Jak parzyć espresso macchiato, a jak doppio? Zanurkuj w ten smakowity tekst i zostań mistrzem dla siebie i swojej rodziny.

 

Espresso to podstawa wielu kaw

Znika szybciej, niż się pojawia. Mały, pulchny, krzykliwy Włoch, który od samego rana piekli się nie wiadomo o co. I skutecznie podnosi ciśnienie wszystkim wokoło.

 

Espressivo, czyli wyrazisty. Oj, z pewnością!

Takie właśnie jest espresso – kawa szybka do wypicia, której przygotowanie wymaga jednak pewnej precyzji. To na niej powstaną wszystkie inne, pyszne wariacje. Zwykłe espresso, doppio, macchiato a może ristretto, lungo czy coretto? Dziś zajmiemy się trzema pierwszymi.

 

 

Co to jest espresso i jak je parzyć?

Prawdziwe espresso jest takie, jak jego nazwa – szybkie. Zmielone ziarna kawy zaparzane są ekspresowo pod ciśnieniem.

Jeśli dążysz do chirurgicznej precyzji (a powinieneś, w końcu od tego zależy Twój dzień), to do filiżanki wsyp około 8 gramów kawy. Zaparz je w temperaturze około 90˚C i wyczaruj 8 gramów płynnego szczęścia.

Ale uważaj. Jeśli potraktujesz kawę wrzątkiem, tylko mocniej wkurzysz włoskiego furiata. Zamiast symfonii poranka dostaniesz skwaszony grymas na jego śniadej twarzy.

Spiesz się! Masz niecałe 30 sekund, żeby z magicznego proszku wycisnąć to, co najlepsze. Tyle właśnie potrzeba, by woda z ekspresu wydobyła odpowiednią ilość kofeiny.

Po przelaniu wody przez zmielone ziarna kawy otrzymasz ok. 25ml życia.

<<A nawet – Słodkiego Miłego Życia. To nasze remedium na cierpki poranek. Wyrazista, ale delikatna, z wyczuwalną słodyczą. Zostawia czekoladowy posmak, który zabierzesz ze sobą w drogę. >>

 

Jeśli wcześniej dodatkowo podgrzejesz filiżankę, Twój mózg prawdopodobnie zagra Ci Marsz Triumfalny. Zostaniesz swoim własnym bohaterem domu.

Pamiętaj, że pan Espresso to taki trochę narcyz. Mocno skoncentrowany na sobie, idealnie klarowny. I lubi być traktowany z szacunkiem.

A ten gustowny kaszkiecik z pianki!

 

 

Espresso doppio – co to jest i jak je parzymy?

Jeśli zwykły pan Espresso swoim stylem bycia stawia Cię do pionu, to uważaj na pana Doppio. Jego ego jest dwa razy większe, a odpowiednio podpuszczony – kopie dwa razy mocniej. Składa się z 16 gramów kawy i podwójnej ilości wody.

To prawdziwy mocarz dla bardzo zaspanych, bardzo zmęczonych albo bardzo mało energicznych.

<<Dla nieco odważniejszych proponujemy spotkanie z kawą Wiatr od Morza. Dzika, jak nieokiełznany Włoch i dymna, jak jego cygaro. A do tego z posmakiem gorzkiej czekolady i nutą winną – i oto cały obraz Italii w Twojej dłoni.>>

 

Espresso macchiato – wariant dla niepewnych

Jeśli potrzebujesz mocnych wrażeń, ale nie przełkniesz kawy bez mleka – jesteś uratowany! Z odsieczą przychodzi espresso macchiato.

Na szczęście pan Macchiato to taki grzeczniejszy brat. Wkracza do akcji, gdy dwóch pozostałych zaczyna fikać.

Espresso macchiato różni się od poprzedników tym, że dodajemy do niego kapkę spienionego mleka. Taka nuta spokoju w zgiełku codzienności.

Z włoskiego macchiato to dosłownie poplamiony. Czyli czarną jak noc esencję wystarczy lekko rozjaśnić mlekiem i ot, wschód słońca w filiżance.

<<Naszą orzechowo-karmelowo-czekoladową w posmaku kawę Temat Rzeka wypijesz np. rozmawiając do świtu z przyjaciółką.

A korzenno-winny aromat 10 w Skali Beauforta zamieni burzliwy poranek w spokojne żeglowanie do celu. >>

Jeśli więc należysz do tych, którzy potrzebują solidnej dawki energii na cały dzień, rozważ przygotowanie pełne aromatu espresso. Kofeina zawarta w tak małej objętości trafi do krwi szybciej niż kroplówka a smak świeżo zaparzonej kawy nastroi Cię do działania.

 

Więcej kaw, z których przygotujesz przepyszne espresso znajdziesz w zakładce Kawy Świeżo Palone w naszym sklepie.


Powiązane Posty