Wszystkie KAWY
-
10 W Skali Beauforta - Blend Arabica 100%
23,00 zł100% Arabica specjalnie wyselekcjonowana do blendu espresso. Kawa wyrazista z wyczuwalną kwasowością i winną goryczką. Body czyli posmak w ustach, wyraźnie wyczuwalne. W smaku nuty gorzkiej czekolady, orzechów ziemnych, karmelu. Aromat korzenno-winny, cierpki z nutą goryczki.
Kontynent
Azja
Wysokość plantacji n.p.m.
1100-1200m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Bourbon, Typica
Wielkość ziarna
●●●○ - ●●●●
Stopień palenia kawy
●●●○
Moc
●●●●
Słodycz
●○○○
Kwasowość
●●○○
Gorycz
●●○○
Body-posmak w ustach
●●●○
Aromat
wyraźny, korzenny
-
Ale Meksyk - Meksyk SHB
25,00 zł100% Arabica z terenów górskich i wulkanicznych w Meksyku. Jest uprawiana na dużych wysokościach, z dala od jakichkolwiek zanieczyszczeń, bez sztucznych nawozów. Wszystkie zabiegi pielęgnacyjne są całkowicie naturalne.
Body wyraźne,przyjemne, trwałe. Słodycz dość wysoka.
W tej kawie możemy znaleźć przyjemną równowagę pomiędzy wyraźną słodyczą a delikatną kwaskowatością. Jej wyważony smak przeplata się z delikatnym orzechowo-czekoladowym aromatem, dzięki czemu kawa jest elegancka i uniwersalna jednocześnie. Koneser kawy z pewnością doceni lekkość tej kawy.
Kontynent
Ameryka Północna
Wysokość plantacji n.p.m.
1350-1600m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Typica, Bourbon, Cattura
Wielkość ziarna
●●●○
Stopień palenia kawy
●●○○
Moc
●●○○
Słodycz
●●●○
Kwasowość
●○○○
Gorycz
●●○○
Body
●●○○
Aromat
bardzo wyrazisty, przyjemny
-
Czarno Na Białym - Blend Arabica 100%
23,00 zł100% Arabica w postaci blendu czystej Columbii Supremo palonej na jasno i ciemno. Z regionów Antioquia, Tolima, Caldas, Valle del Cauca, Huila, Santander w Kolumbii. Uwydatnia to bardziej niż w tradycyjnym singlu smak i aromat owoców tropikalnych oraz czekolady, orzecha i karmelu.
Kontynent
Ameryka Południowa
Wysokość plantacji n.p.m.
1200-2000m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Typica, Bourbon
Wielkość ziarna
●●●●
Stopień palenia kawy
●●○○
Moc
●●●○
Słodycz
●●○○
Kwasowość
●●○○
Gorycz
●●○○
Body
●●○○
Aromat
delikatny, przyjemny
-
Do Zakochania Jeden Krok - Blend Arabica 100%
23,00 zł100% Arabica w postaci blendu. Dobrze zbalansowany smak i aromat, delikatna z gęstą pianką, o niskiej kwasowości i goryczy. Body czyli posmak w ustach, wyraźnie wyczuwalne. Słodycz jedwabista średnia do intensywnej. W smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzecha, karmelu i owoców tropikalnych. Aromatyczna, idealna do kaw mlecznych.
Kontynent
Afryka, Ameryka Południowa
Wysokość plantacji n.p.m.
400-2000m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Typica, Bourbon
Wielkość ziarna
●●●○ - ●●●●
Stopień palenia kawy
●●○○
Moc
●●●○
Słodycz
●●○○
Kwasowość
●●○○
Gorycz
●●○○
Body
●●○○
Aromat
wyraźny, przyjemny
-
Motyla Noga - Arabica 100%
23,00 zł100% Arabica w postaci Columbii Supremo palonej na jasno. Z regionów Antioquia, Tolima, Caldas, Valle del Cauca, Huila, Santander w Kolumbii. Uwydatnia to bardziej niż w tradycyjnym paleniu smak i aromat owoców tropikalnych. W filiżance delikatny kakaowiec, orzechy i miód.
Kontynent
Ameryka Południowa
Wysokość plantacji n.p.m.
1200-2000m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Typica, Bourbon
Wielkość ziarna
●●●●
Stopień palenia kawy
●○○○
Moc
●●●○
Słodycz
●●○○
Kwasowość
●●○○
Gorycz
●●○○
Body
●●○○
Aromat
delikatny, przyjemny
-
Na Dobry Dzień - Blend: Arabica 80%, Robusta 20%
18,00 złBlend Arabica z regionu Santos w Brazylii i wyjątkowej Robusty z Indii. Świetnie zrównoważone smak i aromat, delikatna o niskiej kwasowości i goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne. Słodycz średnia do wysokiej. W smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzechów, miodu, kakaowca. Crema gęsta o złocistej barwie.
Kontynent
Ameryka Południowa, Azja
Wysokość plantacji n.p.m.
1200-2000m n.p.m., 500-1000m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Typica, Bourbon - CxR, Peridinia, S.274
Wielkość ziarna
●●●○ - ●●●●
Stopień palenia kawy
●●○○
Moc
●●●○
Słodycz
●●○○
Kwasowość
●●○○
Gorycz
●●○○
Body
●●○○
Aromat
delikatny, przyjemny
-
Nieźle Kopie - Etiopia Sidamo
25,00 zł100% Arabica z regionu Sidamo w Etiopi. O uwydatnionej kwasowości i niskiej goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne, trwałe. Słodycz niska do średniej. W smaku wyczuwalne nuty cytrusowe, limonka, cytryna oraz morela i brzoskwinia. Wybija się też kakaowiec z gorzką czekoladą.
Kontynent
Afryka
Wysokość plantacji n.p.m.
1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Heirloom
Wielkość ziarna
●○○○
Stopień palenia kawy
●○○○
Moc
●●●○
Słodycz
●●○○
Kwasowość
●●○○
Gorycz
●●○○
Body
●●○○
Aromat
bardzo wyrazisty, przyjemny
-
Samo Dobro - Gwatemala SHB
23,00 złWyśmienita 100% Arabica uprawiana na zboczach górskich o wulkanicznej glebie w rejonie Antigua w Gwatemali. Głównie z niewielkich rodzinnych plantacji. Świetnie zrównoważone smak i aromat, wyrazista z wyczuwalną kwasowością i delikatną wulkaniczną goryczką. Body czyli posmak w ustach wyraźnie wyczuwalne. W smaku wyczuwalne nuty orzechów włoskich, syropu klonowego, czekolady, pomarańczy, owoców cytrusowych i karmelu. Aromat korzenny-winny, zmysłowy z odrobiną pomarańczy, kwiatów i dymu w tle.
Kontynent
Ameryka Środkowa
Wysokość plantacji n.p.m.
1350-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Bourbon, Typica
Wielkość ziarna
●●○○
Stopień palenia kawy
●○○○
Moc
●●●○
Słodycz
●○○○
Kwasowość
●●●○
Gorycz
●●○○
Body
●●●○
Aromat
●●●○
-
Słodkiego Miłego Życia - Brasil Yellow Bourbon
23,00 zł100% Arabica z regionu Cerrado w Brazylii. Głównie z niewielkich rodzinnych plantacji. Smak i aromat przyjemnie łagodny. Delikatna o praktycznie zerowej kwasowości i goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne. Słodycz melodyjna średnia do wysokiej. W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady, orzechów, migdałów miodu i karmelu.
Kontynent
Ameryka Południowa
Wysokość plantacji n.p.m.
400-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Typica
Wielkość ziarna
●●○○
Stopień palenia kawy
●●○○
Moc
●●○○
Słodycz
●●●●
Kwasowość
●○○○
Gorycz
●○○○
Body
●●○○
Aromat
wyraźny, przyjemny
-
Temat Rzeka - Columbia Supremo
20,00 zł100% Arabica z regionów Antioquia, Tolima, Caldas, Huila w Kolumbii. Dobrze zbalansowany smak i aromat, delikatna z gęstą pianką, o niskiej kwasowości i goryczy. Body czyli posmak w ustach, wyraźnie wyczuwalne. Słodycz jedwabista lekka do średniej. W smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzecha, karmelu.
Kontynent
Ameryka Południowa
Wysokość plantacji n.p.m.
1200-2000m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Typica, Bourbon
Wielkość ziarna
●●●●
Stopień palenia kawy
●●●○
Moc
●●●○
Słodycz
●○○○
Kwasowość
●●○○○
Gorycz
●●○○
Body-odczucie w ustach
●●●○
Aromat
wyraźny, wytrawny
-
W stronę słońca - Brasil Santos
20,00 zł100% Arabica z regionu Santos w Brazylii. Głównie z niewielkich rodzinnych plantacji. Świetnie zrównoważone smak i aromat, delikatna o niewielkiej kwasowości i goryczy. Body wyraźnie wyczuwalne. Słodycz średnia do wysokiej. W smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzechów, miodu, kakaowca.
Kontynent
Ameryka Południowa
Wysokość plantacji n.p.m.
400-1600m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Bourbon
Wielkość ziarna
●●●○
Stopień palenia kawy
●●○○
Moc
●●○○
Słodycz
●●●○
Kwasowość
●○○○
Gorycz
●○○○
Body
●●●○
Aromat
wyraźny, przyjemny
-
Wiatr Od Morza - India Monsooned Malabar
23,00 zł100% Arabica uprawiana na średnich wysokościach. Niepowtarzalny i jedyny na świecie smak i aromat. Lekko korzenny i pikantny. Pochodzi z "monsunowania" czyli obróbki przez działanie pd-zach. monsunu. Kawa wyrazista z delikatną kwasowością i korzenną goryczą. Body czyli posmak w ustach, wyraźnie wyczuwalne. W smaku nuty prażonych orzechów, karmelu, dymu i tytoniu w tle. Aromat korzenno-winny z nutą przypraw i zmysłowym wiatrem.
Na ziarnach mogą występować kropelki oleju, które wynikają ze stopnia wypalenia tej kawy.
Kontynent
Azja
Wysokość plantacji n.p.m.
1100-1200m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Caturra, Bourbon, Typica
Wielkość ziarna
●●●●
Stopień palenia kawy
●●○○
Moc
●●○○
Słodycz
●●○○
Kwasowość
●●○○
Gorycz
●●○○
Body-posmak w ustach
●●●○
Aromat
wyraźny, korzenny